Otvoren Kustendorf

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 16 Jan 2013


Projekcijom istorijske drame “Cvetovi rata” kineskog reditelja Džanga Jimoua i koncertom mladog violiniste Nemanje Radulovića, večeras je u Drvengradu otvoren 6. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, koji se održava od 16. do 22. januara na Mokroj Gori.

vesti  Otvoren Kustendorf

Festival se održava u organizaciji “Rasta Internacional” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ministar kulture Bratislav Petković, je otvarajući festival, rekao da ” Kustendorf nije iluzija, koja je ljudima potrebna u životu, već nešto što je stvarno i što će trajati vekovima”.

Pre zvanilnog otvaranja festivala, prikazana je “hologramska tuča” osnivača “Kustendorfa” reditelja Emira Kusturice i američke zvezde Brusa Vilisa, kao simbolično predstavljanje suprostavljenosti i nepomirljivosti dva filmska pristupa, umetničke filmske vrednosti i holivudske komercijalizacije.

Emir Kusturica je na otvaranju istakao da Kustendorf nije komercijalan festival i da jedino reklamira umetnost i film.

“Srpska Vlada je u proteklih šest godina svojom punom podrškom zaštitila ovaj festival od tekuće produkcije i onog što svetski film danas trpi”, naglasio je Kusturica i dodao da se Kustendorf bori za reinkarnaciju filmova iz 70.- i 80. godina, kada je film bio spoj zabave i umetnosti.

Kusturica je uručio nagradu za životno delo istaknutom kineskom reditelju Džang Jimou.

Kao i prethodnih godina festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima autorskog filma.

U konkurenciji za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičicće se 28 filmova iz 18 zemalja sveta, među kojima su prvi put na festivalu filmovi iz Izraela, Perua i Republike Koreje.

Selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Pažnju javnosti posebno privlače najavljene gošće ovogodišnjeg “Kustendorfa” glumice Monika Beluči i Odri Totu.

Gosti “Kustendorfa” su i reditelji Žang Jimou, autor “Olimpijade u Pekingu”, Mateo Garone, reditelj filma “Gomora”, Ben Zejtlin, nominovan za Oskara ove godine sa filmom “Zveri južnih divljina”, zatim ruski reditelj Aleksej Balabanov, Turkinja Jesim Ustaoglu, kao i Palestinac Elija Sulejman.

Oni će držati radionice mladim filmskim autorima i studentima filmskih škola iz celog sveta, učesnicima festivala.

Ovogodišnji međunarodni žiri čine izraelska glumica i spisateljica Alona Kimhi (predsednica žirija), američki filmski producent i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser Oleg Jeknić.

Prema najavama organizatora, “Kustendorf” će najverovatnije posetiti i članovi čuvenog rokbenda “Pink flojd” Nik Mejson i Dejvid Gilmur.

(FoNet, foto Tanjug/Rade Prelić)

Reklame
  • TOP 5 Najpopularnijih tekstova ove nedelje  • Ostavite komentar