Kusturica: Nisam ja izmislio priču o trgovini organima

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 03 Apr 2013


Nisam ja izmislio priču o trgovini ljudskim organima na Kosovu, naglašava reditelj Emir Kusturica, reagujući na zahtev Ljiraka Ćeljaja da se on proglasi nepoželjnim na Kosovu, zbog najave da će na tu temu snimiti film, navode beogradski mediji.

poznati  Kusturica: Nisam ja izmislio priču o trgovini organima

- Kao specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je podneo izveštaj o trgovini organima. Niti sam je ja izmislio, niti razumem nervozu predsednika kosovskog udruženja filmskih umetnika. Ipak, smatram da je Ćeljaj razborit čovek i da ubuduće neće davati ovakve izjave, koje zadaju veliki udarac kosovskoj demokratiji – kaže Kusturica.

Reditelj dodaje da se u romanu koji trenutno piše jedna od priča odnosi na trgovinu ljudskim organima, koju označava najbrutalnijim aktom i najjačim znakom povratka u pagansko doba.

- Nagoveštaj o snimanju filma na tu temu je samo ideja koja bi mogla biti realizovana u naredne tri godine. Međutim, konkretni planovi zasad ne postoje. Ipak, i sam nagoveštaj očigledno izaziva veliku nervozu u albanskim krugovima – ističe Kusturica.

On ironično dodaje da je njegove „unutrašnje organe zahvatila neizmerna radost, jer hoće predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika da ih stavi van dometa onih koji te organe čupaju“.

Naime, predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj rekao je da zbog najava da će reditelj snimiti film o trgovini organima na Kosovu, Priština treba Kusturicu da proglasi za „personu non gratu“, odnosno nepoželjnu osobu, tražeći, u isto vreme, i reakciju međunarodne zajednice.

Reklame
  • TOP 5 Najpopularnijih tekstova ove nedelje  • 1 komentar

    1. marinans said on 04/04/2013 at 11:32

      Da nam je više ljudi kao što je Kusturica, Srbija bi ostala ponosna kao što joj i dolikuje, a ovako…..

    Ostavite komentar