Srpski film kandidat za Oskara?

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 29 Apr 2013


Film o vojniku VJ i pilotu SAD “Drugi susret” mogući kandidat za Oskara. Biće prikazan i u Njujorku i Los Anđelesu.

vesti  Srpski film kandidat za Oskara?

 

Dokumentarni film “Drugi susret” koji govori o sudbini dvojice vojnika – raketaša Vojske Savezne Republike Jugoslavije i američkog pilota tokom rata 1999. godine, izabran je za “Kvod sinema” Oskar paket (Quad cinema Oscar package) i imaće svoje biskopsko prikazivanje u Njujorku i Los Anđelesu tokom maja.

Time je ispunjen jedan od uslova da se film kvalifikuje za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014 godine.

Film Željka Mirkovića imao je svoju beogradsku i vašingtonsku premijeru na jesen prošle godine, a sada će biti prikazan i u drugim američkim gradovima, u Njujorku od 10. do 16. maja i Los Anđelesu od 17. do 23. maja.

Film u emotivnoj, ali nepretencioznoj priči govori o NATO bombardovanju 1999. godine i prati sudbinu dvojice vojnika, koji su tada bili na sukobljenim stranama. U martu te godine, pripadnik RV i PVO VJ Zoltan Dani oborio je “nevidljivi” F117 u kome je bilo američki pilot Dejl Zelko.

Film ih prikazuje desetak godina kasnije kada su postali prijatelji, ostavivši tešku prošlost iza sebe.

“Drugi susret” prikazuje današnje živote Danija i Zelka, u kojem oni više nisu vojnici, već su posvećeni svojim mnogočlanim porodicama.

Reklame
  • TOP 5 Najpopularnijih tekstova ove nedelje  • Ostavite komentar